ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΑΡΒΟΥΣ ΚΑΙ Η "ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ"

   Όταν μιλάμε για Οκτωβριανή Επανάσταση, το μυαλό όλων πηγαίνει στον Βλαδίμηρο Ίλιτς Ουλιανώφ ή τον Νικολάι Λένιν, τον ηγέτη των Μπολσεβίκων, στον οποίον οι ιστορικοί πιστώνουν την επιτυχία της. Πίσω από αυτόν όμως ήσαν δυο πρόσωπα που υπήρξαν συνεργάτες στενοί στα γεγονότα του 1905 [βλέπε Ματωμένη Κυριακή 9/1/1905].
   Πρόκειται, πρώτον, για τον Τρότσκυ, ο οποίος ανέλαβε με επιτυχία την επιχείρηση επικράτησης των Μπολσεβίκων στην Αγία Πετρούπολη τις κρίσιμες ημέρες του Οκτωβρίου 1917, ήταν δηλαδή ο κρίσιμος παράγοντας στο εσωτερικό της Ρωσίας. Και, δεύτερον, για τον Αλεξάντερ Πάρβους. Ο Πάρβους ήταν ο κρίσιμος παράγοντας στο εξωτερικό της Ρωσίας. Ήταν ο άνθρωπος που με την συνδρομή μεγάλης ποσότητας Γερμανικών χρημάτων ώθησε και βοήθησε τον Λένιν να μεταβεί στην Ρωσία από την Ελβετία και να επιτύχει την επικράτηση των Μπολσεβίκων.
   Ο Πάρβους χαρακτηρίζεται από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Σπύρο Χατζάρα ως ο πατέρας της Οκτωβριανής Επανάστασης και του Τούρκικου Εθνικισμού, η διαρκής επανάσταση, το πραξικόπημα των Μπολσεβίκων και η Μικρασιατική Καταστροφή.
   Και αυτό διότι ο σκοπίμως αποσιωπημένος από όλους μυστικός “υπερ-πράκτορας” έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην οργάνωση του πραξικοπήματος στην Αγία Πετρούπολη και έφερε σε επαφή τον Λένιν με το Γερμανικό Γενικό Επιτελείο, το οποίο πρόθυμα χρηματοδότησε όλες τις κινήσεις του Λένιν και των Μπολσεβίκων. Ο Πάρβους ως προσωπικότητα και ως πλέγμα δραστηριοτήτων αφορά και τον Ελληνισμό: διεδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξάπλωση του κινήματος των Νεότουρκων, στην σφαγή των Αρμενίων, στην διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην σφαγή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Νεότουρκους, στην εμφάνιση του Ουκρανικού “εθνικισμού” και στην εμφάνιση του εργατικού κινήματος στα Βαλκάνια. [Κόκκινη συμφωνία και οι Περιούσιοι αθέατοι / Χατζάρας / 132]
(...)
   Ο Πάρβους γεννήθηκε ως Ισραέλ Λαζάρεβιτς Χέλφαντ ή Γκέλφαντ, Israel Lazarevich Gelfand ή Helphand στις 8 Σεπτεμβρίου 1867 και απεβίωσε σε ηλικία 57 ετών τον Δεκέμβριο του 1924. Γεννήθηκε στο εβραϊκό στέτλ (τα στέτλ ήταν μικρές πόλεις με εβραϊκό πληθυσμό στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη μέχρι τον Β΄ ΠΠ) του Μπρεζίνο της Ρώσικης Αυτοκρατορίας, το οποίο σήμερα βρίσκεται στα εδάφη της Λευκορωσίας.
Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, είχε εβραϊκή καταγωγή και από τους δυο γονείς. Οι Εβραίοι στην Τσαρική Ρωσία υπήρξαν συχνά τα θύματα των διωγμών από τις επίσημες Αρχές αλλά και από τις αντιεβραϊκές μάζες. Η λέξη “πογκρομ” εξάλλου έχει ρώσικη προέλευση (και σημαίνει προκαλώ όλεθρο, συντρίβω), ενώ υπήρχε και διαρκής καταγγελία από Εβραίους που ήθελαν να καταγγείλουν και να στηλιτεύσουν τις προκαταλήψεις εναντίον τους αλλά και τους διωγμούς που υφίσταντο κλατά καιρούς οι εν Ρωσία πολίτες εβραϊκής καταγωγής ή θρησκεύματος.
   Ωστόσο ο Πάρβους έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Εξωτερικό, σπούδασε σε ικανοποιητικό βαθμό σε Πανεπιστήμια της Ελβετίας, υπήρξε γλωσσομαθής, ασπάστηκε από νωρίς τις σοσιαλιαστικές ιδέες της Β΄ Διεθνούς και ανέπτυξε εμπορική και πολιτική δράση σε πολλά επίπεδα. Ζούσε συχνά σε συνθήκες επιδεικτικής πολυτέλειας, αληθινής χλιδής, κάτι που αντέφασκε στο προφίλ ενός ανθρώπου που ήθελε να ... υπηρετήσει τους Προλετάριους.Βιβλίο: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1917 100 χρόνια μετά, Η επανάσταση της Βίας και των Ψευδαισθήσεων
Συγγραφέας: Γεώργιος Κουρκουτάς
Εκδόσεις: Πελασγός Ιωάννου Γιαννάκενα
Σελίδες: 28 – 30  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις