ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ Η "ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ"

 
 Η ώρα έφτασε. Οι σχεδιασμοί των Γερμανών έπειθαν πλέον τον Πάρβους ότι μετά την πτώση του Τσάρου στην Ρωσία έπρεπε να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Να στείλουν στην Ρωσία τον ηγέτη των Μπολσεβίκων με κάποιο τρόπο. Από την Ελβετία να φτάσει όσο γίνεται πιο νωρίς στην νέα κατάσταση στην Ρωσία και να προχωρήσει στην εσωτερική επανάσταση που θα ωφελήσει τους Γερμανους [Σημείωση: οι Γερμανοί πίστευαν ότι μια εσωτερική ανατροπή στην Ρωσία, με την κυριαρχία των Μπολσεβίκων, θα οδηγούσε στην απόσυρση του Ρωσικού Στρατού από τον πόλεμο κατά της Γερμανίας. Αυτό το τελευταίο επιτεύχθηκε με την υπογραφή της Συνθήκης του Μπρέστ – Λιτόφσκ, τον Μάρτιο του 1918. Φαίνεται από τις εως τότε εξελίξεις να δικαιώνονται οι επιλογές των Γερμανών].
   Ο Πάρβους μεταβαίνει για μια ακόμη φορά στη Ζυρίχη. Ο Λένιν βλέπει ότι οι εξελίξεις “τρέχουν” και ο ίδιος είναι απών από την Ρωσία. Τα επιχειρήματα του Πάρβους είναι πιο εύκολα να ακουστούν τώρα.
   Μόνο από την Γερμανία μπορούν να περάσουν. Από άλλο μέρος ήταν επικίνδυνο το εγχείρημα. Γάλλοι και Άγγλοι, που συνέχιζαν τον Πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας, ήξεραν ότι κάτι ετοίμαζαν οι Ρώσοι εμιγκρέδες υπό τον Λένιν και αγρυπνούσαν. Δεν θα άφηναν να γίνει η μετάβασή τους στην Ρωσία, για να μην υπονομευθεί το εσωτερικό μέτωπο της συμμάχου τους Ρωσίας.
   Όταν λοιπόν εμφανίζεται ο Πάρβους στην Ελβετία και προσπαθεί να πείσει τον Λένιν για το εγχείρημα, οι Ελβετοί Σοσιαλιστές βοηθούν στο σκοπό αυτόν, ενώ τάχιστα καταρτίζεται και ο κατάλογος των επιβατών.
(...)
   Σύμφωνα με τον στρατιωτικό Νόμο της Γερμανίας, οι πολίτες της εχθρικής χώρας θα έπρεπε να συλλαμβάνονται αμέσως όταν περνούν τα σύνορα. Αλλά με προσωπικές οδηγίες του Κάιζερ, σχετικά με τον Λένιν και την ομάδα του, έγιναι εξαίρεση για αυτούς τους Ρώσους υπηκόους.
(...)
   Η κατάσταση για την Γερμανία δυσκόλευε και δεν “υπήρχε καιρός για χάσιμο”. Την άνοιξη του 1917 θα εισέρχονταν στον Πόλεμο εναντίον της Γερμανίας οι ΗΠΑ.
   Οι Γερμανοί προσέφεραν στον Λένιν και στους δικούς του Γερμανικά διαβατήρια, με “γερμανικές γότθικες καλλιγραφείες και γερμανικές σφραγίδες με τον αετό”, όπως τονίζει ο Σολζενίτσιν. Για να εκδοθούν τέτοια διαβατήρια χρειαζόταν η έγκριση του ιδίου του Γερμανού Καγκελάριου.

(...)
   Όλα ήταν έτοιμα για την αναχώρηση.
   Το βαγόνι με τον Λένιν και την ομάδα θα ήταν σε κανονικό τραίνο.
   Το τραίνο ακολούθησε την εξής πορεία: Ζυρίχη,
Σίνγκεν, Στουτγκάρδη, Καρλσρούη, Φρανκφούρτη, Στράλσουντ, Σάσνιτς (λιμάνι). Από εκεί πέρασαν με πλοίο στο Τρέλεμποργκ της Σουηδίας και συνέχισαν για Πετρούπολη. Ο Λένιν έμεινε στη Ζυρίχη ως τις 9 Απριλίου 1917.

   Στις 9 Απριλίου 1917 λίγο πριν την αναχώρησή του ανέγνωσε ένα κείμενο που θα απευθυνόταν ως επιστολή προς τους Ελβετούς εργάτες και αναφέρει ότι το Ρωσικό Προλεταριάτο θα αρχίσει τον αγώνα, για τον σοσιαλισμό, για τον λογαριασμό των εργατών της Ευρώπης.
   Στον σηδηροδρομικό σταθμό της Ζυρίχης μια ομάδα Ρώσων πατριωτών, που ήξεραν το παρασκήνιο αυτής της μετακίνησης, έλεγαν ότι οι Γερμανοί έδωσαν πολλά χρήματα στο Λένιν. Κατά την αναχώρησή τους κάποιοι τραγουδούσαν την “Διεθνή”, ενώ άλλοι τους φώναζαν “Γερμανοί κατάσκοποι” και Ο ίδιος ο Αυτοκράτωρ της Γερμανίας πλήρωσε για το ταξίδι σας.
(...)
   Την άφιξη του Λένιν περιγράφει ο Άνταμ Ούλαμ: “Στις 11:10 το βράδυ, στις 3/16 του Απριλίου το τραίνο έφτασε στον σταθμό της Φιλανδίας στην Πετρούπολη. Ο Βλαδίμηρος Ίλιτς (Λένιν) ήταν πια στην πατρίδα του.
   Οι εορτασμοί για τον γυρισμό των εξόριστων ήταν εξαιρετικοί. Ειδικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν προς τιμήν πολλών από τους εξόριστους. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Σοβιέτ έτρεξαν στον σταθμό για να καλωσορίσουν τον σύντροφο Λένιν και το κόμμα του.
   Ο Λένιν κατέβηκε από το βαγόνι του, ενώ η φιλαρμονική παιάνιζε την Μασσαλιώτιδα (δυστυχώς, οι Ρώσοι δεν είχαν μάθει ακόμα τον ύμνο της Διεθνούς), και έπεσε στην αγκαλία των συμπατριωτών του”. [Ούλαμ Άνταμ / Οι Μπολσεβίκοι / 292]


Βιβλίο: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1917 100 χρόνια μετά, Η επανάσταση της Βίας και των Ψευδαισθήσεων
Συγγραφέας: Γεώργιος Κουρκουτάς
Εκδόσεις: Πελασγός Ιωάννου Γιαννάκενα
Σελίδες: 81 – 89

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις