ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

   Το αποτέλεσμα της εξεγέρσεως του Πολυτεχνείου, ενώ είχε δρομολογηθεί η πορεία δι΄ εκδημοκρατισμόν του στρατιωτικού καθεστώτος και ο Μαρκεζίνης είχε αναλάβει την ρητή υποχρέωσιν να διενεργήσει ελεύθερες εκλογές εις τας αρχάς της Ανοίξεως του 1974, ελαχίστους δηλαδή μήνες αργότερα, ήταν τελείως διαφορετικό.

   Αντί της πορείας προς την Δημοκρατία, η ενέργεια του Πολυτεχνείου επέτυχε ακριβώς το αντίθετο. Επέτυχε να ανακόψει την πορεία αυτή και να επαναφέρει στις 25 Νοεμβρίου 1973, με την ανατροπή των Παπαδοπούλου – Μαρκεζίνη, στρατιωτικό καθεστώς πλέον αυστηρότερον. Όσες ωραιοποιήσεις και να υποστεί αυτή η ενέργεια του Πολυτεχνείου, τα γεγονότα θα παραμεί νουν αμείλικτοι μάρτυρες της αλήθειας. Και η αλήθεια είναι ότι το Πολυτεχνείο, ή καλύτερα το παραμύθι του Πολυτεχνείου, όχι μόνο ήρωες δεν κατασκεύασε, αλλά γέννησε αδίστακτους καταστροφείς της ομαλής πορείας προς την δημοκρατία.

(...)

   Γράφει ο Θεοφύλακτος Παπακωνσταντίνου στο έργο του “Η Μεγάλη Περιπέτεια”, δια την καθιέρωσιν της “εθνικής εορτής” του Πολυτεχνείου :
«... Ό,τι της λείπει σε αλήθεια, αναπληρώνεται με χονδροειδείς υποκριτικούς θεατρινισμούς και με ακατάσχετη και παρανοϊκή φλυαρία, της οποίας υπάρχουν πλέον άφθονα δείγματα, αντάξια της θλιβερής εκείνης κεφαλής, που επέλεξαν ως σύμβολο του όλου μύθου. Θα έλθει όμως κάποτε η ώρα που η υπόθεση “Πολυτεχνείο” θα μελετάται από τους ιστορικούς, τους κοινωνιολόγους και τους ψυχιάτρους ως μια από τις χαρακτηριστικώτερες αποδείξεις της ηθικής και πνευματικής κατάπτωσης της εποχής μας...».

   Αν υπάρχουν και πού ευθύνες για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, ας τις καταλογίσει η Ιστορία. Εμείς εδώ, απλώς, αλήθειες για τα γεγονότα καταγράφουμε. Και η αλήθεια για το Πολυτεχνείο είναι ότι δεν έγινε για να διώξει την Χούντα από την Ελλάδα, διότι είχε αποχωρήσει οικειοθελώς από την 8ην Οκτωβρίου 1973 (σημ.: Ο συγγραφέας αναφέρεται στην κυβέρνηση Σπύρου Μαρκεζίνη (8 Οκτωβρίου 1973 - 25 Νοεμβρίου 1973) οι οποία ήταν πολιτική κυβέρνηση διορισμένη από το δικτατορικό καθεστώς του Γεωργίου Παπαδόπουλου). Ότι ουδένα “ήρωα” εδημιούργησεν. Ότι επέτυχεν την ανακοπή της πορείας προς τις εκλογές και την επαναφορά του Στρατιωτικού νόμου. Την εικόνα του κατ΄ έτος εορτασμού της εξεγέρσεως του Πολυτεχνείου συνθέτουν λόγοι κενοί, μύθοι, ψεύδη, βερμπαλισμοί και μεγάλη δόση καταστροφών Δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων. Η μεταπολίτευση και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος αυθαιρέτως ενομιμοποίησε το Κ.Κ.Ε., κατέστησαν την γενεά του Πολιτεχνείου κυρίαρχη της Ελληνικής Κοινωνίας και εθεώρησαν ευκαιρία να καταλογήσουν στην Στρατιωτικήν διακυβέρνηση το δήθεν “ειδεχθές” έγκλημα της ανυπάρκτου εκατόμβης των νεκρών φοιτητών ηρώων του Πολυτεχνείου.

   Η γενιά του Πολυτεχνείου, ιδιαιτέρως μετά την άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, εκμεταλλεύθηκε παντοιοτρόπως τον μύθο των νεκρών φοιτητών και προέβαλε ως ιδανικά την αμφισβήτησιν των θεσμών και των αξιών, την ανυπακοήν εις τους νόμους του Κράτους και την λοιδωρίαν αιώνιων εννοιών της Πατρίδος, της Θρησκείας και της Οικογενείας. Έσπειρε ανέμους δήθεν, απελευθερώσεως και αλλαγής, αλλ΄ δημιούργησε θύελλες δυαλυτικές στην Ελληνική Κοινωνία.

   Το σημερινό κατάντημα της Κοινωνίας μας, είναι δημιούργημα της γενιάς του Πολυτεχνείου και πιστεύουμε ότι ουδείς σήμερα από εκείνους τους πρωταγωνιστές είναι υπερήφανος δια τούτο. Η αλήθεια είναι αυτό που πρέπει πάντοτε να προβάλλεται και να επικρατεί, διότι Εθνικόν είναι ό,τι το αληθές, κατά τον ποιητή.

   Ο μύθος του Πολυτεχνείου του 1973, γίνεται, δυστυχώς και σήμερα αντικείμενο εκμεταλλεύσεως εκ μέρους των επιτήδειων, εις βάρους της αλήθειας. Διδάσκουν ακόμη και στα νήπια και στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου, με παθιασμένας εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας για τους ήρωες του Πολυτεχνείου και δημοσιεύουν σπαραξικάρδια ποιήματα διά τις χαροκαμένες μάνες, που γέννησαν αυτούς τους ήρωες, για να αγγίξουν τις ψυχές των μικρών παιδιών και να συνεχίσουν το παραμύθι. Δεν μας έφτασε μια γενεά του Πολυτεχνείου, που κατέστρεψε την Κοινωνία και θέλουμε να γαλουχήσουμε κι΄ άλλην; Είμεθα τόσο μαζοχισταί οι Έλληνες, που ικανοποιούμεθα με αυτοκαταστροφικάς επιδιώξεις;

   Αποδεικνύεται, τελικώς, πως η γενεά του Πολυτεχνείου έκανε και συνεχίζει να κάνει τόσο κακό στην Ελληνική Κοινωνία, που θα απαιτηθούν χρόνια πολλά για να σταματήσει.


Ίσως η σημερινή εξαθλίωση της Κοινωνίας να είναι η αρχή της θεραπείας.

Αποτέλεσμα εικόνας για πολυτεχνειο

Αποτέλεσμα εικόνας για ιωαννιδης δημητρηςΟι τέσσερις πράξεις του Ελληνικού μεταπολιτευτικού δράματος.

Βιβλίο: ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Συγγραφέας: Χ. Κοσσιωρης
Εκδόσεις: ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σελίδες: 91 – 96

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις