ΕΘΝΟΣ

   ΕΘΝΟΣ δεν είναι οποιοσδήποτε λαός, αλλά ο έχων ορισμένες ιδιότητες που συνίστανται στον ηθικό δεσμό μεταξύ αυτών που τον απαρτίζουν. Ο δεσμός αυτός προϋπάρχει και διακρίνεται από αυτόν που δημιουργεί το δίκαιο, δηλαδή το νομικό. Ο ηθικός αυτός δεσμός που αποτελεί το έθνος συνιστάται σε μία κοινότητα γλώσσας, θρησκείας και κυρίως αισθήματος που δημιουργήται από την κοινή καταγωγή ή από μία κοινή ιστορία και μία κοινή παράδοση. Η έννοια του έθνους είναι τόσο φυσική όσο και πνευματική, γιατί έχει τις ρίζες της τόσο σε κοινές βιολογικές βάσεις, όπως η φυλή, όσο και σε πνευματικές βάσεις και δεσμούς. Επίσης Έθνος είναι σύνολο γενεών ενωμένων με ηθικούς και πνευματικούς δεσμούς. Ο Βεζανής παραπέμπει στον Κ. Παλαμά για το έθνος:

«Χρωστάτε σε όσους
ήρθαν πέρασαν, θα περάσουν
κριτές θα μας δικάσουν
οι αγέννητοι, οι νεκροί»

   Η ύπαρξη έθνους αποτελεί παράγοντα τεράστιας πολιτικής σημασίας για την ύπαρξη κράτους. Λαός που έχει την εθνική ιδιότητα δεν χάνει εύκολα την πολιτική του ανεξαρτησία. Κάθε κράτος που έχει συνείδηση της αποστολής του οφείλει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να διατηρεί σε εγρήγορση και να καλλιεργεί συνεχώς το εθνικό αίσθημα του λαού, γιατί αυτό αποτελεί δεξαμενή δυνάμεως από την οποία το κράτος κάοτε θα αντλήσει. Ο Ελληνικός λαός αποτελεί πρότυπο λαού που έχει εθνικό αίσθημα και Ελληνική ιστορία είναι απόοδειξη για την αξία του έθνους ως παράγοντα ελευθερίας και ανεξαρτησίας του λαού. Ο Ελληνικός λαός όμως χρειάζεται συνεχή εθνική διαπαιδαγώγηση και καλλιέργεια γιατί οι εχθροί είναι πολλοί φανεροί και κρυφοί. Σλαύοι, Τούρκοι αλλά και Φράγκοι καί οι υπηρέτες και πράκτορές των, οι οποίοι διά της «απεθνικοποιήσεως» του λαού εργάζονται για την καταστροφή του.
   Ο Δ. Βεζανής αντικρούει τη θεωρία του Fallmerayer -ότι οι Έλληνες δεν έχουν καμμία σχέση με τους παλαιούς λόγω των επιμειξιών- λέγοντας ότι η εθνική σφραγίδα μπήκε στα μέτωπα και στις καρδιές των αλλόφυλων και τονίζοντας τον ιστορικό παράγοντα και την Εθνική πολιτογράφηση που έγινε.
   Στην Φυλή έχουμε κοινή καταγωγή και ο βιολογικός παράγοντας είναι ο δημιουργός του ηθικού δεσμού. Το έθνος ή η φυλή αποτελεί τον γνώμονα και την πυξίδα για την κατανόηση της ανθρώπινης ιστορίας. Αντικρούει την θεωρία των Μαρξιστών ότι το έθνος είναι δημιούργημα του Καπιταλισμού και ότι προ του 19ου αιώνα υπήρχαν μόνο μονάρχες. Αυτό αποτελεί παραχάραξη της ιστορίας. Έθνη υπήρχαν αφ΄ ότου υπήρξε η ανθρώπινη ιστορία. Παραπέμπει δε στον Αριστοτέλη όπου στα Πολιτικά (βιβλίο Η΄ κεφ. 7) μιλάει περί Εθνών και Ελληνικού Έθνους.
   Για τον διεθνισμό ο Δ. Βεζανής σημειώνει ότι οι δυτικοί εννοούν την κατάργηση των επί μέρους εθνών και Εθνικισμών και την απορρόφησή τους από ένα μεγαλύτερο έθνος, το οποίο αυτοί να αντιπροσωπεύουν και του οποίου να ηγούνται αυτοί. Οι δε Κομμουνιστές βλεποντας στο Έθνος το μεγαλύτερο εχθρό, κηρύσσουν το διεθνισμό προς τα έξω για να υπονομεύσουν τα κράτη και τους λαούς, ενώ οι ίδιοι είναι εθνικιστώτεροι κάθε άλλου.
   Κυριαρχία είναι η ανώτατη εξουσία που κρατεί τα ηνία όλου του μηχανισμού του κράτους, δίνει την όλη κατεύθυνση του κράτους και χαρίζει την ενότητα, την αρμονία και την έννομο τάξη στη κοινωνία.

   Ο Δημήτριος Βεζανής αναλύει λεπτομερώς την έννοια του Δικαίου και τις σχέσεις κράτους – δικαίου και κράτους – διεθνούς δικαίου. Δίκαιο είναι οι υποχρεωτικοί και εξαναγκαστικοί κανόνες που τίθενται από την πολιτεία. Το δίκαιο στερείται αντικειμενικού βάθρου και παραλλάσει αναλόγως της φιλοσοφικής και κοσμοθεωριτικής τοποθετήσεως του ερευνητού...


Βιβλίο:ΜΕ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ
Συγγραφέας: Νικόλαος Καρράς
Εκδόσεις: Πελασγός
Σελίδες: 215 – 216 

Διαβάστε επίσης: Περί Φυλής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις